Kersti Juva.

Kääntäjä Kersti Juva: Naisten tulisi päästä kaikkiin kirkon tehtäviin, papeiksikin

Juva nieleskeli ilosta, kun tyttövauva vietiin ensimmäisen kerran Tapiolan kirkon alttariin. ”Muutos lähtee lattian tasalta, mutta väittelemällä ja riitelemällä ei saa aikaiseksi mitään.” 

Maria Mountraki.

Kirkkojen maailmanneuvoston Maria Mountraki: Ortodoksienkin on tehtävä töitä oikeudenmukaisuuden puolesta

”En ole ehdottamassa esimerkiksi naispappeutta, mutta luulen, että koko ajan muuttuvassa yhteiskunnassa nuorille naisille on yhä vaikeampaa perustella, miksei ortodoksisessa kirkossa ole naispappeja.”
Tapiolan ortodoksisen kirkon seinämaalauksia.

Tapiolassa kokoontuva keskustelupiiri pohtii naisen asemaa

Tehdäänko Espoossa historiaa, ja  konkretisoituvatko ryhmän keskustelut kirkkomme naisliikkeeksi?
Maria Lampinen.

Ortodoksinen uskonnon opetus tukee identiteettiä ja oikeutta kuulua vähemmistöön, sanoo opettaja Maria Lampinen

– Uskonnonopettaja on myös esimerkkinä siitä, että elämässä on oikeasti uskon mahdollisuus ja että uskonto ja uskonnollisuus ovat hyviä ja hyväksyttäviä asioita.
Larissa Qvintus-Petsalo.

Kirkossa tulee kohdata toinen ihminen, ei vain tehdä ristinmerkkejä, sanoo Larissa Qvintus-Petsalo

– Toisen ihmisen näkeminen ja kohtaaminen vaatii tahtoa. Yksilönä voimme osoittaa uusille ihmisille vieraanvaraisuutta ja antaa kasvot kirkolle.
Tyttö kirkossa.

Milloin ponomarikerhot avautuvat myös tytöille?

Piispat linjasivat juuri kaikkien kirkotettavien vauvojen viemisestä alttariin, sukupuolesta riippumatta. Koska tytöt pääsevät ponomareiksi, kysyy Kaarina Lyhykäinen, Ortodoksiston koordinaattori.

NÄKÖKULMAT

Näkökulmat

Syntisen naisen taakka

ByByMaria Roihamarras 7, 2023

Muistan nuorena tyttönä katsoneeni jonakin pääsiäisaikana Jeesuksen elämästä tehtyä tv-sarjaa. Yhdessä dramaturgisesti voimakkaassa kohtauksessa Maria Magdalena pesi Jeesuksen jalat kyynelillään ja kuivasi ne hiuksillaan. Muutamaa vuotta myöhemmin teininä vaikutuin Webber-musikaali…

Provencessa kukoistaa Magdala-kultti, johon Mirhantuojat tutustui

ByByKirsi Maaria Koskelinmarras 5, 2023

Magdalan Maria – apostolien apostoli – on yksi kristillisen perinteen mystisimmistä henkilöistä. Varhaiset tekstit (Raamattu, Nag Hammadin tekstikääröt) kertovat hänen erityisasemastaan Jeesuksen rinnalla, ja jotkut ovat leikitelleet ajatuksella, että Magdalan…

Kristodulin päiväkirja raottaa näkymää älykkönunnan ohdakkeiseen arkeen

ByByEira Mollbergloka 22, 2023

Anna-Leena Lampi eli lapsuutensa ja nuoruutensa Kuopiossa. Hänen isänsä oli hovioikeuden neuvos ja äiti opettaja. Anna-Leena kirjoitti ylioppilaskokeissa kuusi laudaturia ja hänestä toivottiin lääkäriä. Toisin kävi.  Vanhempiensa suureksi pettymykseksi hän…

Ritva Holmberg valitsi itse paikkansa työelämässä, avioliitossa ja hengellisessä elämässä

ByByAnnina Holmbergloka 19, 2023

Äitini Ritva Tuulikki Holmberg, os. Kupias (1944-2014) mainittiin usein julkisuudessa miehensä Kalle Holmbergin vaimona ja työtoverina. Se hän toki olikin, mutta paljon muutakin, muun muassa Ruotsissa komean uran tehnyt itsenäinen…

Ortodoksien uskonelämä on rituaaleista tiheä, sanoo tutkija Marja-Liisa Honkasalo

ByByMarja-Liisa Honkasaloloka 5, 2023

Uskon elämistä voi ajatella verkostona, joka on liikkeessä ihmisten, pyhien tilojen, Pyhien, esineiden, tekstien, arjen askareiden ja hartauteen suuntautuvien toimien kesken. Verkostoon syntyy uusia kuvioita ja liikettä sitä mukaa kun…

Maria Magdalena, esikuva tämän päivän naisille

ByByKirsi Maaria Koskelinheinä 6, 2023

Kuva: Kim Kilpinen Juna leikkaa itäsuomalaista metsämaisemaa Joensuusta Helsinkiin. Takana on viikko Valamossa. Ensimmäistä kertaa tein tämän retken viisi vuotta sitten. Se oli ensimmäinen ikonimaalauskurssini ja ensimmäinen sukellus Suomen ortodoksisen…

Kaupunki Genesaretinjärven rannalla

ByByKirsi Maaria Koskelinheinä 5, 2023

Pääkuva: Ekumeeninen Duc In Altum -kappeli Magdalan kylässä. Magdala, joka tunnetaan hebreaksi myös nimellä Migdala (kreikaksi nimellä Taricheae), sijaitsee Ala-Galileassa, Israelin pohjoisosassa. Se oli todennäköisimmin Magdalan Marian kotikaupunki, vaikka sellainenkin…

Föglön kirkon arvoitus

ByByMarita Karlssonheinä 5, 2023

Onko Magdalan Marialle omistetussa Föglön kirkossa Ahvenanmaalla säilytetty aikoinaan hänen reliikkejäänkin? Syksyllä 2020 päätin lähteä Ahvenanmaalle katsastamaan saaren kirkkoja. Erityisesti minua kiehtoi ajatus Magdalan Marian pyhäinjäännösten ja siihen kuuluvan ristin…

Punainen muna, öljyastia ja hulmuavat hiukset – ikonografisia näkökulmia

ByByKirsi Maaria Koskelinheinä 5, 2023

Valamon opiston ikonimaalausluokassa on puurtamisen tunnelmaa. Seiniä koristavien pyhien kuvien lisäksi tilassa on paljon vanhoja kirjoja, laajoja ja kattavia teoksia, jotka jotenkin liittyvät ikonien aihepiiriin. Ikonografi Alexander Wikström on pyynnöstäni…

Helena Nikkasen tapaaminen on hurmaava aikamatka

ByByAnnina Holmbergheinä 3, 2023

– Se oli pääsiäisen alla, kun kuopiolainen televisiotoimittaja halusi tulla tekemään juttua ikoneista Valamon konservointilaitokseen. Minä sanoin ettei nyt oikein sovi; että ortodoksinen museo olisi parempi. Arkkipiispa Johannes kuuli siitä…

Äänisuunnittelija Hanna Rajakangas: Rauha säteilee kirkosta arkeen

ByByAnnina Holmbergkesä 18, 2023

Hanna Rajakankaan lapsuudessa pyhä oli läsnä mummolassa. Juvalla luterilaisen seurakunnan puutarhurina työskennellyt isoisä ja kirkonkirjoista huolehtinut mummi asuivat kodikkaassa talossa, jonka kiviaidan suojissa oli turvallista. Kun maailma aidan takana avautui,…

Load More