Päivi Koskela rakkaan harrastuksensa parissa.

Vakaumuksellisesta uskonnottomasta tuli vakaa ortodoksi

Päivi Koskela rakkaan harrastuksensa parissa.

Minut kastettiin luterilaiseen kirkkoon, vaikka isä oli vähällä keskeyttää tilaisuuden.  Häntä ärsytti, kun pappi äityi kovin sanoin moittimaan vanhempiani, koska olin syntynyt vain viisi kuukautta häiden jälkeen. Lapsena ja nuorena kuuluin niin sanottuihin tapakristittyihin: kävin pyhäkoulussa ja sain ihanan Jeesus-kuvan, johon laitettiin lammastarroja. Kirkkoon mentiin, jos oli joku erityinen syy, kuten häät tai hautajaiset. Rippikoulun kävin, ja sukulaisten painostuksesta häänikin olivat kirkossa. Mummini oli harras uskovainen ja äitini seurakunnan lapsikerhon vetäjä.

Sitten tuli joulu, jolloin silloisen puolisoni kanssa päätimme jäädä Helsinkiin. Päätimme myös kammeta itsemme aamuvarhaisella joulukirkkoon odotuksena kaunis ja iloinen palvelus. Pappi pauhasi kuitenkin saarnassaan helvetin kauhuja ja pelotteli lapsia, kun vanhemmat antoivat heidän katsoa televisiota. Ei luettu jouluevankeliumia eikä julistettu joulun ilosanomaa, mikä oli hirveä pettymys. Lähdimme kesken pois, ja seuraavana arkipäivän jätin seurakuntaan eroilmoitukseni.

Monen vuoden ajan kielsin kristinuskon. En kaivannut sellaista jumalaa, joka vetää perässään helvetin pelkoa ja antaa maailman täyttyä kamaluuksilla. Tein rankkaa työtä psykologina ja näin elämän varjopuolta niin paljon, että minun oli vaikea uskoa Jumalan hyvyyteen. Samalla seurasin kuitenkin läheltä ortodoksien elämää. Oli Sari-siskon häät ja rakkaan naapurin Annikan hautajaiset, jotka molemmat tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Samoin toisen läheisen naapurin pääsiäisvalmistelut ja itse juhla, joka oli täynnä riemua. Matkustellessani kävin kirkoissa siinä missä museoissakin ja olin joulumessussa Valenciassa sekä paavia kuuntelemassa pitkänäperjantaina Roomassa.

On hyvä, että kirkkoon liitytään itseään ja ajatuksiaan tutkiskellen

Kun olin muutaman vuoden asunut paluumuuttajana Joensuussa ja päässyt entistä lähemmäksi ortodoksista kirkkoa, rupesin harkitsemaan siihen liittymistä. Aihe oli kypsynyt sisälläni itsestään ja uskonnonopettaja-sisareni vaikutus vahvistunut läheisessä kanssakäymisessä. Nyt oli aika aloittaa oma pohdinta katekumeenikurssilla. Tuntui oikealta, ettei kirkkoon liitytty noin vain, vaan itseään ja ajatuksiaan tutkiskellen. 

Tutustuin kirkon palveluksiin ja kävin monta syvällistä keskustelua isä Tuomaksen kanssa. Ortodoksisten palvelusten kauneus sai minut usein kyyneliin ja aivan poikkeukselliseen tunnetilaan. Ajatus, että riittää, kun vilpittömästi ja parhaansa mukaan yrittää olla hyvä ihminen, tuntui lohdulliselta. Kerroin isä Tuomakselle epäuskoisuudestani ja sain kaksi ratkaisevaa vastausta. Ensimmäinen liittyi Jumalan olemassaoloon ja oli yksinkertaisuudessaan selkeä: meillä ei ole aukottoman pitäviä todistuksia avaruuden tai atomien olemassaolosta, mutta pidämme niitä silti totena. Myös Jumala on jotain, jota ei voi pitävästi todistaa tai maallisella järjellä ymmärtää, mutta silti Hän on olemassa. 

Toinen, vielä ratkaisevampi vastaus, kommentoi kysymystä, miksi maailmassa on niin paljon pahaa, jos Jumala kerran on kaikkivaltias. Isä Tuomas sanoi, että Jumala rakastaa ihmisiä niin paljoin, että on antanut heille vapaan tahdon. Sitä on mahdollista käyttää hyvin tai huonosti, oikein tai väärin, mutta vain vapaasta tahdosta voi oikeasti rakastaa Jumalaa, ja siksi se on sekä oleellinen että tärkeä lahja. 

Minut voideltiin pääsiäisenä 2019 neljäntoista muun katekumeenin kanssa ortodoksisen kirkon jäseneksi, enkä ole katunut päätöstäni päivääkään. Taivaallinen esirukoilijani on Pyhittäjä Irene Khrysobalantolainen ja olen saanut paljon ikonimaalauksesta, josta on tullut minulle rakas harrastus. Vanha, luterilaisesta kirkosta eroamiseen johtanut muisto ei paina, kun tänä jouluna toivotan muiden ortodoksien tavoin: Kristus syntyy, kiittäkää! Ja palattuani Enontekiöltä revontulien loisteesta sytytän tuohuksen Pyhän Nikolaoksen kirkossa, josta on tullut kuin toinen kotini. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Larissa Qvintus-Petsalo.

Kirkossa tulee kohdata toinen ihminen, ei vain tehdä ristinmerkkejä, sanoo Larissa Qvintus-Petsalo

– Toisen ihmisen näkeminen ja kohtaaminen vaatii tahtoa. Yksilönä voimme osoittaa uusille ihmisille vieraanvaraisuutta ja antaa kasvot kirkolle.
Helena Nikkanen.

Helena Nikkasen tapaaminen on hurmaava aikamatka

Nykyään Egyptissä seinämaalauksia luova Helena Nikkanen on tehnyt pitkän uran taidekonservaattorina, jonka repertuaariin kuuluu muutakin kuin ikoneja.
Hanna Rajakangas.

Äänisuunnittelija Hanna Rajakangas: Rauha säteilee kirkosta arkeen

Ortodoksinen uskonto on opettanut Hanna Rajakankaalle huolista hellittämistä ja hetkeen heittäytymistä.
Anna-Leena Sipilä.

Puolisoni valinnat eivät ole horjuttaneet omaa uskoani

Ortodoksisuus kutsui näyttelijä Anna-Leena Sipilää jo kauan ennen päätöstä kirkkoon liittymisestä, eivätkä puolison papiksi tulo tai viraltapano ole horjuttaneet hänen uskoaan.
Katinka Ritvanen: Kirkon jäsenenä haluan päästä tekemään ja kokemaan itse

Katinka Ritvanen: Kirkon jäsenenä haluan päästä tekemään ja kokemaan itse

Suuri osa siitä, mitä Katinka käsittää ortodoksisuudeksi elämässään, hän on rakentanut itse, omia valintoja tehden.
Maria Mononen.

Elokuvaohjaaja Maria Mononen: Kuuliaisuus on suurinta vapautta

– Kun ihminen on rehellinen itselleen, ja kun hän puhuu totta, hän kulkee lähemmäksi Kristusta.
Anne Lukkarinen.

Anne Lukkarinen: Kirkko tarjoaa vapauttavan näkökulman naiseuteen 

– Usko kuuluu jokaiseen päivääni, automatkaan, ratsaille nousuun ja työtehtävään. Ilman sitä olisin jollain tapaa vajaa, vain kuori.
Taina West istuu kahvilassa.

Taina West luuli kuolevansa hankeen, kunnes enkeli tuli ja pelasti

Toimittaja ja kirjailija Taina Westillä on ortodoksiset juuret, mutta kirkkoomme hänet liitettiin vasta aikuisiällä.
Maria Colliander seisoo parvekkeellaan.

Maria Colliander: Vanhoillisia ajatuksia naisen paikasta en pysty jakamaan

Maria Colliander, 91, toivoo papeiltamme suvaitsevaisuutta ja pyhäköiltä esteettömyyttä.
Sirpa Koriala: Lasikattoon asti

Sirpa Koriala: Lasikattoon asti

– Se iänikuinen jankutus, ettei nainen voi tai saa tehdä sitä ja tätä. Olen niin kyllästynyt kuuntelemaan sitä. 
Päivi Koskela rakkaan harrastuksensa parissa.

Vakaumuksellisesta uskonnottomasta tuli vakaa ortodoksi

Psykologina uransa tehnyt ja vajaa vuosi sitten eläkkeelle päässyt Päivi Koskela palasi pääkaupungista synnyinseudulleen Pohjois-Karjalaan ja liittyi kirkkoon, johon oli tuntenut vetoa jo pitkään.